Nationaldagen – topp eller flopp?

Kommer hem och ser att min startsida på Facebook är fylld av tänkvärda statusar om nationaldagen som mina vänner och bekanta har skrivit. Många av dem uttrycker stolthet över vårt land, medan andra lika tydligt proklamerar att nationalstaterna behöver avskaffas och att dagen i själva verket hyllar nationalsocialism och rasism. Personligen känner jag mig lite kluven, inte för att jag tror att det är fel att vara stolt över ett fungerande land (eller någonting annat som fungerar för den delen), utan för att jag känner att Sverige går åt fel håll i så många avseenden. Våra lagar, seder och traditioner upphöjer i många fall sådant som inte är enligt Guds vilja och som inte överensstämmer med skriftens påbud, och som jag omöjligtvis kan vara stolt över att – åtminstone indirekt – vara delaktig i.

MEN – och detta är otroligt viktigt – som troende och bekännande kristna har vi ett annat rike att vara oerhört stolta och glada över, nämligen GUDS rike som INTE ÄR AV DEN HÄR VÄRLDEN (Joh 18:36) utan som är ett heligt förbund mellan Gud och alla oss troende genom Jesus Kristus! Även om Riket ännu inte är fullkomnat förrän vid Jesu återkomst (Mark 14:25) så betonar Jesus tydligt att riket redan är här (Matt 11:12), om än utsatt för ett förtryck från en fallen värld och från ondskans andemakter. I Guds rike finns inget utrymme för rasism eller förakt mot varandra, eftersom vi inte längre är ”jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna”, utan bara ”ett i Kristus Jesus” (Gal 3:28).

Och det är just där, i Guds rike, som vårt medborgarskap, vår tillhörighet och vår identitet i första hand måste ligga, oavsett var på jorden vi råkar vara födda eller bo. Och ännu bättre, vi behöver inte vänta till något särskilt datum varje år med att fira vårt rike, utan det får vi göra 365 dagar om året genom att leva i gemenskap med varandra och med Honom som har dött och uppstått för oss, och som vi ska få tillbringa evigheten tillsammans med! Visst är det underbart? Och du som tänker att du nog ännu inte är en del av detta rike, men som ändå tycker att det låter lockande… hör gärna av dig så snackar vi vidare om hur det går till! :-)

Pax et bonum! /Dajo

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s